2014. március 5., szerda

"Más szemmel látja a világot" - górcső alatt az év diákfotósa

"Más szemmel látja a világot"
Egy hobbinak indult számára a fotózás, aztán gondolt egy merészet, és létrehozta saját, mára már széles körben elterjedt vállalkozását, a Virdzso photography-t. 2013-ban a DUE szakmai stábja az év diákfotósának választotta, és még csak 18 éves! Mészáros Virággal készült interjúmból kiderül az is, milyen gátakat kellett leküzdenie a nagydorogi lánynak ahhoz, hogy megtegye az első lépéseket álma felé.





Mikor kezdtél élénkebben érdeklődni a fotózás után?

Pontos időponthoz nem köthető, körülbelül olyan 3 évre vezethető vissza. Kicsit mókás történet, ha jól   emlékszem, talán egy macro gombbal kezdődött minden. Azóta is egyik kedvenc alkalmazásom a gépeken. 

    Mi vezetett az érdeklődésedhez?
           
Talán az, hogy túlságosan zavar, hogy minden mulandó. Szeretek emlékezni, egy akár jó, akár rossz pillanatot többször megélni, többször átérezni a történéseket, időről időre újabb tanulságokat levonni, és újra látni, ami volt. Ezek megtartására a legalkalmasabb mód a fényképészet és a videózás. Ez motivál a leginkább. 


Aztán gondoltál egy merészet, és megtetted azt a lépést, amelyre sok fiatal képtelen, elkezdtél tenni az álmodért. Ma már egy több száz ember körében ismert „vállalkozássá” vált a Virdzso photography, hogyan jutottál el idáig?

A legegyszerűbb módon, amit egy ember tehet. Csak csináltam, amit szeretek. Nem foglalkoztam a környezetemmel, azzal, hogy vajon ki mit gondolhat arról, ha megteszem ezt  a lépést, hogy létrehozom az oldalam. Először a várt hatást érte el. Aki valamivel kilép az átlagból egyből keresik, hogy hol fogják meg. De ha erősen küzd és félre tudja rakni, elérheti a céljait. Nekem sikerült. 

Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek?

Minden egyes visszajelzést sikerként élek meg, legyen az negatív vagy pozitív, hiszen a negatív vélemény is vélemény, ha ügyesek vagyunk építkezhetünk belőle. De talán amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy 2013-ban az év diákfotósa lettem. Ez már csak jelent valamit. 
"Többször megélni,
 többször átérezni a történéseket!"
(fotó:
virdzsophoto.blogspot.hu/)

Mik a jövőbeli terveid?

Az egész jövőképem csupa tervekből áll. Pályázatok, kiállítás, kreatív fotózások… De a legfontosabb a továbbtanulás. Szeretnék fotográfia szakon továbbtanulni, természetesen állami finanszírozással, ami valljuk be, nem könnyű, főleg a szakmai vizsgák miatt. De hát, az élet egy nagy kihívás. Most ez a legfontosabb. 

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó fotóssá váljon?

Ha erre a kérdésre megtalálod a választ, kérlek mond el nekem is! Viccet félretéve, nem tudom. Én úgy gondolom,hogy szubjektív, ki mit lát szépnek, jónak, így nem, vagy csak nehezen behatárolható maga a fogalom. Sok mindentől függhet.  Szerintem egy fotós attól lesz jó, ha értéket örökít meg, van mondanivalója a képeinek, gondolkodásra sarkalják a nézőt és érzelmeket vált ki. 




Virág, köszönöm szépen a beszélgetést, és további sok sikert kívánok neked! Ha még többet szeretnétek megtudni Virágról, és műveiről, látogassatok el a Virdzso photoblog oldalára, melyet az alábbi linken érhettek el: http://virdzsophoto.blogspot.hu/ .