2014. március 8., szombat

Címerévé vált a hegedű - beszélgetés Dósa Csengével

Több országos és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést szólóhegedű és kamarazene kategóriában. Amellett, hogy az iskolában is kitűnő tanuló, intenzíven zenei pályára készül. Különösen szívesen játszik kamarazenét, partnerével fellépett már többek között a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. Fellépett már többek között a Nemzeti Színházban, a Müpa Üvegtermében, a Szépművészeti Múzeumban, az MTA dísztermében, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. Több ízben szerepelt a Bartók rádióban is.Nemrég dobogós helyet ért el a Talents for Europe nemzetközi versenyen. Nem mindennapi teljesítmény, és ha hozzáteszem, hogy Dósa Csenge, még csak 16 éves, eredményei még szebben csillognak.




Honnan jött az elhatározás, hogy zenélni kezdj?

Édesanyám zongoratanár, szóval evidens volt, hogy testvéreim és én is zenélni fogunk. Azt is neki köszönhetem, hogy hegedülök, mert ő választotta nekem a hangszert. Később ő ismerte fel azt is, hogy van érzékem a zenéhez, és érdemes komolyan foglalkoznom vele.

Mióta hegedülsz?

Még óvodás voltam, amikor elkezdtem járni Érdre egy nagyon aranyos úrhoz, aki nagyon megszerettette velem a hangszert. Eleinte persze csak a kakaós csiga miatt voltam lelkes, amit minden jól sikerült hegedű óra után kaphattam, de ez idővel kezdett megváltozni.  Később Ácsné Szily Éva növendéke voltam 4 évig és most a Bartók Béla Konzervatóriumban tanulok Petőfi Erikánál.

Mit jelent számodra, a zene?

Úgy gondolom ezt az érzést Kodály Zoltán idézete írja le tökéletesen: „Teljes lelki élet nincs zene nélkül. Vannak a léleknek olyan régiói, melyekbe csak a zene világít be.”

Hogyan készülsz az előadásokra, versenyekre?

Pihenéssel és nyugodt munkával. Néha annyira felgyorsulnak az események, hogy ezt tartom a legfontosabbnak. Előfordult, hogy egy nap több koncerten kellett teljes koncentrációval játszanom, ami nagyon nagy odafigyelést igényelt. Eddig mindig volt lehetőségem elvinni a darabjaimat más tanárokhoz, művészekhez, hogy utána a sok információból, megközelítésből megtalálhassam azt, ami hozzám a leginkább illik.  Ezen kívül minden felkészülésnél nagyon fontos nekem a támogatás, a családom és a barátaim biztatása.
"Teljes lelki élet nincs zene nélkül!"
(Fotó: Facebook)

2012-ben, dobogós helyezést értél el a Talents for Europe nemzetközi zenei versenyen. Hogyan élted meg ezt a sikert?

Fantasztikus érzés volt. Nagyon hálás voltam a tanáraimnak a felkészítésért és a fentről érkező segítségért. De tudom, hogy minden verseny, előadás csak arról szól, hogy éppen abban pillanatban milyen teljesítményt nyújtasz, ami nem mindig felel meg a valóságnak. Azt is megtanultam az évek alatt, hogy minden koncert felkészülés a következőre és hogy mindből rengeteget lehet tanulni, épülni.




Többek között olyan gyönyörű helyszíneken léptél fel, mint a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum, az MTA díszterme, vagy a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. Melyik helyszín áll a legközelebb a szívedhez?

Huh. Eddig ez a legnehezebb kérdés! Minden előadáshoz rengeteg élmény fűződik, főleg az ilyen helyszíneknél. Mégis leginkább azt a koncertet emelném ki, amikor Vászolyban, egy kis falucskában a Balaton mellett léphettünk fel a hegedűs csapattal. Nagyon családias mégis nagy sikerű koncert volt, ami sokáig megmaradt bennem. Ezen kívül egy svájci mesterkurzuson is nagy élmény volt fellépni, egy teljesen idegen helyszínen, a közönség rendkívül támogató volt.

Csenge már a következő kihívásokra készül
(Fotó: Facebook)
Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek?

Azt, hogy még mindig nagyon lelkes vagyok. Nem könnyű mindig kitartónak és szorgalmasnak lenni. Főleg ha valami jó dologról le kell mondanod emiatt. Nagy sikernek élem meg, hogy a sok áldozat ellenére még mindig azt csinálom, amit a legjobban szeretek.








Mivel töltöd a szabadidődet?

Alvással! Ezen kívül nagyon fontosak nekem a barátaim, akik mindig kitalálnak valami programot, amit együtt csinálhatunk.



Mik a terveid a jövőt illetően?

Egy hónap múlva ismét versenyre megyek, amire most nagyon sokat kell készülni. Nyáron szeretnék minél több mesterkurzuson részt venni, ami segítene a fejlődésemben. Messzire tekintve pedig jó lenne bejutni egy nívós egyetemre ahol, folytathatom a tanulást. Szeretnék jó ember és jó zenész lenni!

Csenge, nagyon szépen köszönöm az interjút, további kitartást, és sok sikert kívánok!